Picasso hade sin blåa period och Gudrun Schyman har sin rosa. Fi Stockholm lanserar Den rosa perioden för att lyfta stadens kulturpolitik.

“Kulturen är blodomloppet i samhället. Den visar vårt arv, vår samtid och vår framtid. Den vidgar vårt medvetande och stärker oss alla i att våga vara människa!” – Gudrun Schyman

Den rosa perioden:

Vad är Den rosa perioden?
Mockumentären Den rosa perioden fångar hur Gudrun Schyman skissar fram samhället genom sina rosa glasögon. Med pennan som redskap har Gudrun informerat om patriarkatets förödande konsekvenser. Sedan 2013 har hon på över 750 homepartyn målat landet rosa. Se vår film om Den rosa perioden här.

Varför görs denna kampanj och vad går pengarna till?
Det är valår och vi behöver pengar för att driva vår politik. Den rosa perioden är en insamlingskampanj och genom att bl.a. auktionera ut Gudrun Schymans teckningar över maktstrukturer samlar vi till Fi Stockholms valfond. Du kan stötta valfonden genom att swisha 123 254 98 89 eller genom att köpa prints eller t-shirts i shopen på den här webbsidan.

Går det att titta på tavlorna i verkligheten och hur köper jag en?
Ja, tavlorna ställs ut på Stockholms Auktionsverk i Frihamnen 24 april – 1 maj och med en andra auktion den 15 maj – 22 maj. Via shoppen kommer du direkt till Stockholms Auktionsverkets hemsida. Du hittar även mer information om auktionen här: Stockholms auktionsverk 

Vilken kulturpolitik driver Fi Stockholm egentligen?

Under den senaste mandatperioden har Fi Stockholm ingått i den styrande majoriteten i Stockholm och omfördelat stadens resurser inom kulturområdet för att motverka snedfördelning, bland annat har avgifterna till kulturskolan minskat kraftigt. Fi Stockholm har också fått igenom en satsning på ett helt nytt kvinnohistoriskt museum i Stockholm. Inför kommande mandatperiod vill vi bland annat:

  • Se en kraftig ökning av kulturbudgeten. Kulturen måste värderas högre inom politiken och därmed ge mer utrymme för kulturen att ta plats i stadens rum och i människors vardag.
  • Genomföra en stor satsning på ateljéer och lokaler för konstnärer och kulturarbetare, samt öka ateljéstödet. Staden måste ha plats för konstnärer och deras atéljer. När staden bygger nya bostadsområden måste det vara självklart att ge plats för kultur och skapande.
  • Fi Stockholm vill att alla barn ska få möjlighet att utöva kultur. Det ska inte hänga på att barnet har resursstarka föräldrar, om barnet får lära sig spela ett instrument eller delta i annan kulturverksamhet. FI vill flytta in kulturskolan i skolans verksamhet. Barn ska kunna delta i kulturskolan direkt efter lektionerna och inte vara i behov av föräldrar som skjutsar eller betalar dyra avgifter.

Här finns bl.a. en debattartikel om Fi Stockholms kulturpolitik som publicerades den 24 april ”Slut på ryggdunkandet, kulturmän!”

Konsthistoria: Från konstverk av Fia-Stina Sandlund till kampanjen Den rosa perioden
2006 skapade konstnären Fia-Stina Sandlund verket the Art of Gudrun för utställningen Vive la recistance! på MAN, museum Anna Nordlander i Skellefteå. Verket skapades i dialog med Gudrun och föreningen Dea, som arbetar för ett kvinnohistoriskt muesum i Sverige. Verket visades i MANs skyltfönster och teckningen auktionerades ut tillförmån för FI.  Läs mer om Fia-Stinas hela konstnärskap på hennes hemsida: www.fiastinasandlund.se
För mer information:
Fia-Stina Sandlund och the Art of Gudrun klicka här
MAN Museum Anna Nordlander klicka här
Föreningen Dea klicka här

 

Vem kan jag kontakta om jag vill veta mer?

Maila dina frågor om kampanjen till stockholm@feministisktinitiativ.se

För press finns mer information via vår pressida på Mynewsdesk som du hittar här